Abundant P past precies in het plaatje van de familie Antonissen

Veehouders Dave en Guido Antonissen met Abundant P rf dochter Bontje 72.   Eig.: Vof. Antonissen-Goossens, Schyf.
Veehouders Dave en Guido Antonissen met Abundant P rf dochter Bontje 72. Eig.: Vof. Antonissen-Goossens, Schyf.

Guido Antonissen uit Schijf heeft Delta Abundant P als jonge InSire stier direct veelvuldig ingezet. ‘Hij paste precies in ons plaatje’, vertelt de veehouder die in maatschap met zijn zoon Dave een bedrijf beheert met ongeveer 120 melk- en kalfkoeien. ‘Zijn exterieurfokwaarden spraken aan en voor ons was het ook een pluspunt dat hij hoornloosheid vererft’.

Daarbij past ook de opbouw van de productiefokwaarde van Abundant in het iets gewijzigde fokdoel van vader en zoon Antonissen. ‘Ik heb altijd sterk gefokt op Inet en kilogrammen vet en eiwit maar de laatste jaren letten we wat meer op percentages vet en eiwit. Om de gehalten te verhogen zetten we onder andere Ranger met succes in. Zijn zoon Abundant houdt het vet en eiwit er mooi bij’, stelt de veehouder vast.

Guido Antonissen: ‘Het zijn goed ontwikkelde, sterke vaarzen met veel breedte in de voorhand. Als er een Abundantdochter voor je staat, dan staat er echt wat’

Sterke vaarzen met veel breedte

Inmiddels zijn op het Brabantse melkveebedrijf zes vaarzen van Abundant aan de melk. Er volgen er meer. ‘Het zijn goed ontwikkelde, sterke vaarzen met veel breedte in de voorhand. Als er een Abundantdochter voor je staat, dan staat er echt wat’, constateert Antonissen. ‘Extra breedte in de voorhand kan onze veestapel wel gebruiken en dat is ook precies wat Abundant ons heeft gebracht’.

Vader en zoon Antonissen melken met robots en selecteren daarom bij de stierkeuze onder andere op het kenmerk achterspeenplaatsing. ‘Als de achterspenen te dicht bij elkaar staan heeft de robot moeite met aansluiten van de tepelbekers. Abundant is een perfecte stier om een te nauwe speenplaatsing te corrigeren’, constateert de veehouder.

Abundant dochters

Gemiddeld 84 punten

Van de zes Abundantvaarzen op het bedrijf van de familie Antonissen zijn er nu vijf ingeschreven. Ze scoren gemiddeld 84,2 punten voor algemeen voorkomen. Volgens hun eigenaar hebben ze vast aangehechte, ondiepe uiers en vooral opvallend goede benen. ‘De Abundantdochters stappen met grote passen recht vooruit en bewegen daardoor heel vlot door de stal. Ook dat is voor ons als robotmelkers een belangrijk kenmerk. Een voorwaarde voor succes bij automatisch melken is dat de koeien goed lopen’, legt Antonissen uit. De vaarzen van Abundant zijn nog maar kort in lactatie maar realiseren bovengemiddelde melkproducties met hoge eiwitgehalten.

Fraaie vaars met 3,73% eiwit

Een opvallende dochter van Delta Abundant P op het bedrijf van de maatschap Antonissen is Bontje 72. De fraaie vaars werd door de stamboekinspecteur onlangs ingeschreven met 89 frame, 89 type, 87 uier, 88 benen en 88 punten voor algemeen voorkomen. Daarbij onderscheidt ze zich ook met haar productie die wordt voorspeld op 9852 kg melk met 4,54% vet en 3,73% eiwit. Daarmee is ze binnen het hoogproductieve koppel goed voor een lactatiewaarde van 110.

‘De fokkerij is een beetje een hobby van ons’, vertelt Antonissen. ‘Daarom gebruiken we steeds jonge hoge InSire stieren. Maar voor veehouders die graag dochtergeteste stieren inzetten is Abundant een prima stier om te gebruiken.’

Bontje 72 (v. Abundant P rf), eig.: Vof Antonissen-Goossens, Schyf.
Bontje 72 (v. Abundant P rf), eig.: Vof Antonissen-Goossens, Schyf.

Delta Abundant P RF

(Ranger x Fun P x Chanel) 

Fokstier   

  • Beste uiers en uiergezondheid 
  • Uitstekend beenwerk 
  • Brede voorhand en veel inhoud 

CRV Gezondheid +4%
CRV Efficiëntie +3%

Bestel Abundant nu in onze webshop

Delta Abundant P RF
Delta Abundant P RF