Veehouders met een eigen stier, bijvoorbeeld bij het jongvee in de weide, krijgen van Moens het advies om diens werk de komende zomer een keer extra te controleren. ‘Koorts is funest voor het bevruchtend vermogen van sperma. Als een stier blauwtong krijgt, kan hij zomaar drie maanden onvruchtbaar worden’, legt de dierenarts uit. Om verrassingen bij opstallen te voorkomen is het volgens haar zinvol om jongvee bij een stier tussentijds een keer te controleren op dracht.
Ze voegt hieraan toe dat het blauwtongvirus ook via sperma kan worden overgebracht. Veehouders die gebruikmaken van ki, hoeven zich hierover echter geen zorgen te maken. ‘Alle sperma dat CRV op de markt brengt, is gegarandeerd vrij van blauwtong’, benadrukt ze. De gevolgen van een blauwtongbesmetting kunnen nog lang na-ijlen op een bedrijf, stelt Moens vast. Zo heeft een oplopende tussenkalftijd een negatief effect op de efficiëntie van de melkproductie. Bij koeien die laat in de lactatie nog drachtig worden, ligt vervetting op de loer, met als gevolg problemen in de transitieperiode en een verstoorde vruchtbaarheid in de volgende lactatie. ‘Onzeker is nog of aantasting van de baarmoeder door blauwtong ook op lange termijn gevolgen kan hebben voor de vruchtbaarheid’, voegt de dierenarts nog toe. ‘Dat wordt nu nog verder onderzocht.’
Door meer uitval van dieren in combinatie met de geboorte van minder kalveren dreigt op sommige bedrijven een tekort aan vervangingsvaarzen. ‘Op deze bedrijven kan het gebruik van gesekst sperma helpen om een inhaalslag te maken’, merkt Moens op.