Hulp & Service - CRV Fokkerij

Waar kunnen we u mee helpen?

Veelgestelde vragen

Algemeen

Hoe log ik in bij CRV Fokkerij?

In de nieuwe applicaties van CRV logt u in met het e-mailadres bekend bij CRV en het eigen gekozen wachtwoord. Weet u het wachtwoord niet meer? Klik dan op ‘Wachtwoord vergeten’ om uw wachtwoord te wijzigen. Weet u uw e-mailadres niet meer? Neem contact op met de Klantenservice.

Wat is het verschil tussen CRV Fokkerij en CRV Fokkerij Basis?

In de Basis-versie van CRV Fokkerij heeft u een beperkte toegang. Deze versie is dan ook gratis. Via Mijn CRV kunt u upgraden naar de volledige versie van CRV Fokkerij. Verschillende tabellen en overzichten zijn niet beschikbaar in CRV Fokkerij Basis. Wilt u gebruik maken van merkertesten? U kunt in beide versies gebruik maken van merkertesten.

Applicatie

Wat is CRV Fokkerij?

CRV Fokkerij ondersteunt veehouders bij het nemen van fokkerijbeslissingen. Het eigen fokdoel is de basis voor de overzichten en adviezen van deze applicatie. Zo helpt CRV Fokkerij om sneller toe te werken naar een veestapel die u voor ogen heeft.

Welke onderdelen vind ik in CRV Fokkerij?

Er zijn negen tabbladen binnen de applicatie. Hieronder leest u meer over de verschillende tabbladen.

  1. Dashboard: dit is de pagina die u ziet bij het inloggen. Deze pagina is zo ontworpen dat u in één oogopslag een samenvatting ziet van de applicatie. Zo heeft u direct toegang tot de belangrijkste informatie van uw veestapel.
  2. Selectie: deze pagina ondersteunt u in de selectie van uw dieren.
  3. Overzicht: op deze pagina ziet u meer informatie over hoe de veestapel er genetisch voorstaat. Hier worden voor groepen dieren de fokwaarden en de genetische ontwikkeling door de jaren heen getoond. Ook vindt u hier een lijst met gebruikte stieren en een link op fokkerij prestaties op te vragen.
  4. Fokdoel: op de fokdoelpagina kunt u zien wat het fokdoel van uw veestapel is. Als u SAP-deelnemer bent ziet u hier het fokdoel dat binnen het stieradvies is ingesteld. Als u geen SAP-deelnemer bent, kunt u op deze pagina het fokdoel instellen.
  5. Stieradvies: wanneer u gebruik maakt van het StierAdviesProgramma (SAP) ziet u hier uw meest recente stieradvies.
  6. Bedrijfsinspectie: de bedrijfsinspectie-uitslagen worden ingeladen op deze pagina.
  7. Service: via de servicepagina kunt u zien wie uw fokkerijspecialist is en is er de mogelijkheid om vragen te stellen aan de Klantenservice.
  8. Instellingen: via de instellingen kunt u uw persoonlijke voorkeuren instellen.
  9. Feedback: via feedback kunt u uw mening doorgeven over de applicatie CRV Fokkerij. Wij waarderen uw feedback en werken continu aan het verbeteren van de applicaties.
Hoe vraag ik een merkertest aan via CRV Fokkerij?

Het is mogelijk om automatisch monstermateriaal te ontvangen van de geboren vaarskalveren. Wilt u een losse merkertest aanvragen via de applicatie? Dat kan via de knop ‘Test aanvragen’ in het tabblad Dashboard of op de pagina van het betreffende dier.

Wat zijn de standaard fokdoelen in CRV Fokkerij?

Er zijn drie standaard fokdoelen: Gezondheid, Efficiëntie en Allround. Deze kunnen verder naar wens worden afgestemd samen met uw eigen fokkerijspecialist. Wanneer u gebruik maakt van het StierAdviesProgramma (SAP) wordt het fokdoel automatisch overgenomen en kunt u deze niet wijzigen in CRV Fokkerij.

Kan ik CRV Fokkerij gebruiken als ik kruis met andere rassen dan Holstein?

Ja, het is mogelijk om CRV Fokkerij te gebruiken als u inkruist met andere rassen dan Holstein. Wij raden aan om de rasbalk van de dieren goed te bekijken. Het programma werkt het beste met dieren waarvan de rasbalk minimaal 75% Holstein Friesian (HF) is in verband met de referentiepopulatie. Heeft u hier vragen over? Neem dan contact op met uw fokkerijspecialist.

Wat betekenen de t.o.v. fokwaarden bij een dieruitslag?
De ten opzichte van (t.o.v.) fokwaarden geven het verschil aan tussen de conventionele fokwaarden en de genomic fokwaarden. Conventionele fokwaarden zijn fokwaarden waarbij gerekend wordt met ouderinformatie zonder genomic fokwaarden, maar met eigen prestaties en ouder prestaties. Genomic fokwaarden bestaan uit genomische informatie, ouderinformatie en eigen prestaties. Het kan voorkomen dat bij een aantal dieren de t.o.v. fokwaarden ontbreken bij bepaalde kenmerken. Dit heeft te maken met de betrouwbaarheid. Er zijn dan te weinig resultaten van de ouders beschikbaar. Het kan dus wel zijn dat deze dieren een t.o.v. fokwaarde krijgen na de volgende indexdraai.


Wat betekenen de kleuren bij de fokwaarden?
De fokwaarden van ieder dier worden vergeleken met alle dieren in de geselecteerde groep. Aan de hand van een formule wordt de kleur bepaald. De fokwaarden kunnen op 2 manieren vergeleken worden met de vergelijkingsgroep, namelijk:

Gemiddelde fokwaarde:

Fokwaarden kleuren

De kleuring kan variëren van donkerrood (lage waardes) tot donkergroen (hoge waardes) met het gemiddelde bereik als grijze kleur. Hoe lager de fokwaarde van een dier ten opzichte van de groep, hoe roder de kleur en hoe hoger de fokwaarde van een dier ten opzichte van de groep, hoe groener de kleur.

Optimale fokwaarde:

Optimale fokwaarde

Wanneer in het fokdoel is gekozen voor een optimale waarde dan is de kleurstelling anders. In plaats van een gemiddelde waarde worden de dieren met de optimale waarde vergeleken. Hoe dichter de fokwaarde van een dier bij de optimale waarde zit, hoe groener de kleur en hoe meer deze van het optimum afwijkt hoe roder de kleur zal worden.

De optimale fokwaarden worden overgenomen vanuit het SAP als u hier gebruik van maakt. Anders zijn deze onder de instellingen van het fokdoel zelf te kiezen.

Hulp en service CRV Fokkerij

Contact opnemen

Onze klantenservice is telefonisch te bereiken op maandag t/m vrijdag van 08.30 uur tot 16.30 uur. Neem contact op met onze klantenservice via telefoonnummer: 078 15 44 44.